tisdag, januari 29, 2008

Nu har jag sparat 5 gram på 10 timmar?


Nä, det har nog inte tagit 10 timmar, men fler än 5, för att koma hit. Jag har lagt till fler lister i bakkroppen, adderade därmed 2.5 gram, ca. Och nu tål den sträckning utan att deformeras eller bli krum. Jag har provstörtat den några gånger i golvet från hög höjd, och den håller bättre än vad den ser ut.

Har i dag också beställ Airspan och Balsaloc. Ska bli intressant att se vad dessa produkter kan innebära för detta bygges fortskridande. Har heller inte fattat några beslut om vingens konstruktion, mer än att jag ska göra något kul och kanske lite extremt där.

onsdag, januari 23, 2008

Klarade bara nästan 10 gram

Snyggt tycker jag inte att det är. Men intressant. Dessvärre tror jag att det måste till lite fler stöttor i bakkroppen för att det ska gå att krympa folien. Här är den okrympt. Efter krympning blev den kraftigt böjd. Men den är förvånansvärt stark.
Jag hade ju inte riktigt vågat hoppats på 10 g. En foliesida väger bara drygt 1 g. Limmet väger mer än folien, och jag slarvade när jag strök på limmet. Ska prova balsa loc, men har aldrig haft nåt sånt hemma.
Det går inte fort, och det är ganska pilligt. Men också ganska kul. Det är ju inte golvisolering, utan ett riktigt flygplan. Träfärdig vägde den 5,4 gram.

Nu är nästa stora fundering om jag jag ska bygga vingen som en sprygelvinge med profil, eller om den ska bli platt. Inbillar mig att det blir bättre med profil.

tisdag, januari 22, 2008

Det finns förutsättningar, tror jag

Dumt att ropa hej. Men det verkar som att det finns förutsättningar för att gå vidare med experimentet. Oracover transparent (light?) blev alldeles för tungt. Kanske kan jag använda den på vissa kritiska ställen, som runt motorfäste och vid vinginfästning.

För att få ihop "outlinen" har jag inte använt alla listerna. Men med fackverk och en datumlinje så gissar jag att balsan kommer att väga 6 gram.

Denna mycket tunna och lätta folie har jag använt till min "inomhusseglare". Det är en täckplast man kan köpa i byggvaruhandeln. Mycket billig. Tror att det är HD-polyeten. eller kanske LD? (Low Density). Den går att limma med lågtemperatursmältlim och den går att sträcka med varmluft. Snudd på att det räcker med utandningsluft...

Det kommer inte att gå åt så mycket som 4,8 gram för att täcka kroppen. Kanske 3? Så om jag inte kladdar på vansinnigt mycket lim så kommer kroppssidan bli lättare än depronskivan. Kanske till och med runt 10 gram? Det vore mycket intressant. Och jag tror att den blir starkare i de flesta riktningar och formstabilare vid "normal" belastning.

Men som sagt, dumt att ropa hej, men säkerligen kommer experimentet att gå vidare.

Projekt Wooden Morback påbörjat


Jag vet inte alls om detta är en bra idé eller inte. Men det kommer väl att visa sig i sinom tid.

Jag tror mig veta att densiteten på balsa och extruderad polystyren (läs depron) är ungefär densamma, men att den varierar, faktiskt både cellplasten och balsan.

Fördelen med balsa i samma vikt är dock att man kan utnyttja styrkan i fiberriktningen och på så vis få en mycket starkare och lättare konstruktion än motsvarande i cellplast. Den vanliga jämförelsen är ju en cellplastvinge som är plankad med antingen fanér eller glasfiber alltid är tyngre än en skalvinge eller en sprygelvinge.

Men hur blir det inomhus? Det vet jag ju inte förrän jag försökt. Och visst, det borde gå att räkna ut, men det vore ju ingen sport. Därför påbörjar jag härmed ett bygge som allteftersom får avslöja hur vikten faktiskt blev.

Utgångspunkten är kroppssidan. I depron (faktiskt kapron, men jag tror att det är samma vikt) väger utskuren kroppssida 17,5 gram.

Jag tar mig en bit medelhård 3 mm balsa, tror att det är C-grain, som väger 14,3 gram. Det fina med just den här biten är att jag tror att att jag bara behöver halva för att lista upp en kroppssida. Det skulle bli 7 gram. Och så lim. Och så klädsel.

Önska mig lycka till.

lördag, januari 19, 2008

Rustad för storm II

Det är väl inte så mycket att tillägga. Jag tror bilderna talar för sig.



fredag, januari 18, 2008

Rustad för storm

Det pågår i skrivande stund en diskussion om det finns något som flyger i 20 meter per sekund. Klart det gör. Handlar bara om barlast.

måndag, januari 14, 2008

Nästan som en jungfrutur



Och så hängde hon där i taket i en fiskelina och dinglar fram och tillbaka. Långsamt, långsamt och mycket välbalanserat. Det här kommer att bli en modell som flyger fint. Egentligen ska man nog ta för vana att bygga två modeller av varje sort. Eller kanske tre. Den blir nog väldigt fin.

söndag, januari 13, 2008

Det är roligt att måla

Ett svartbygge som faktiskt är lite blått. Tänkte jag skulle väga in färgen den här gången, men hann inte det. Tror dock att jag sparat väldigt mycket genom att bara måla kanterna och använt kulörer med hög kontrast mot vitt.

onsdag, januari 09, 2008

Hur dödar man en metanolmotor?

Jag hade inte förberett mig något vidare. Glödströmmen var kass, men jag laddade med 4 A i två minuter. Sen fyllde jag hela motorn med bränsle så det sprutade runt i hela hobbyrummet.

Och så hade jag ingen aning om hur jag skulle döda. Som tur var dog den av hastigt gaspådrag, annars hade jag väl stått där i dimma än...


Avbräck i kärnverksamheten



Toyotan har vid minusgrader blivit stelben. Eller Epa. Stötdämparna har varit fulla med vatten och helt enkelt fryst fast. Ibland som lowrider, och ibland som monstertruck. Frun har liksom inte gillat det. Men nu har den fått "nya".
Krängningshämmarens infästning. Här satt det en pinnbult med insex och utanpå en låsmutter. Vanligt blötjärn. Naturligtvis fick jag skära bort med vinkelslip. Och sedan helt sonika svetsa fast bulten. Gummitätning på baksidan, så det gällde att svetsa fort och kyla omedelbart. Funkade. Visst blev det snyggt?

lördag, januari 05, 2008

Lite riktig verksamhet


Det här är ett jobb jag aldrig gjort tidigare, men läst om i RCM&E. Som svårt, och att det är viktigt att se till så att motorn får kylning. Hur jag lyckats med det har jag ingen aning om. Inte heller om det spelar nån roll för smörjningen att motorn sitter inverterat?

Jag tror jag ska låna grannens termometer och mäta motortemp med och utan kåpa.

fredag, januari 04, 2008

Skevroderlinkagegeometri?





Gjorde skivor till servoarmen med nya diamanthålsågen. Funkar bra. Nu är vinklarna okej, och utslagen bättre, men ändå inte helt bra. Undrar hur det ska vara egentligen.

Pizzahjulet har väl inte egentligen med detta att göra, men är ju ändå rätt snyggt, eller?

torsdag, januari 03, 2008

Bästa investeringen på länge

Ända sedan jag köpte min "nya" radio av Arnold för snart två år sedan har jag haft problem med sändaracken. Åtminstone en gång har det ju också lett till en ganska tråkig krasch.

Nu har jag så äntligen fått i en ny sändarack på 3000 mAh. Mumma. Efter 8 timmars driftstid har jag fortfarande 10.1 volts spänning kvar. Det känns tryggt.

Mera blod från nyårsdagen


Pizzans nya landställ fick sig en knäck. Några varv med lite kolfiberroving ihop med CA och landstället blir som nytt.

Henry drog full höjd i inverterat läge

Synd på ett så fint motorfäste.

Men det tog faktiskt inte längre tid än såhär att laga. CA + kicker är inte så dumt.

tisdag, januari 01, 2008

Pull-pull modell lättvikt

Plywood 0,4 mm och fiskelina. Knutarna låsta med CA. Alltihop flexar rejält, men jag tror att roderutslagen är ganska opåverkade av flexet. Ska bli mycket intressant att se hur den här faktiskt flyger.

Specning finns här.