fredag, februari 24, 2012

Första glasfiberväven på plats










Blev tre timmar till i dag. Dels väv och dels en andra stryckning. I morgon ska jag börja sickla.

Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag, februari 23, 2012

Grundat







Sen sist har jag gjort två korta arbetspass i hobbyrummet. Dels slipat ut alla spacklingarna och därefter finslipat med 80 och 120-papper. Därefter har jag grundat, alltså snabbt strukit ut ett mycket tunt lager epoxi med ett kreditkort. Mindre än en deciliter till hela skrovet. Ser fint ut, och nu är jag uppe 32 timmars byggtid. Ikväll ska jag köpa glasfiberväv.


- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag, februari 13, 2012

Moaning chair



Dessa bilder tål att klickas på för större bild.

Typiskt dålig skruv. Dels är det en massa tvärgående balkar mellan gängorna, dels är den väldigt sprött härdad. Tror sjutton att den smällde av när den satt fastgjuten i epoxin.

Så har jag för första gången på bygget hittills fått användning av den i byggbeskrivningen noggrannt beskrivna "Moaning chair". Där ska man naturligtvis sitta och stöna när man begått de värsta misstagen.
Skruven ovan är av den kvalitet som jag använde för att skruva ner för- och akterstävarna. Och det fungerade ju bra. Men när jag skulle skruva ur dem small de av allihop. Inte kul. Och framför allt, inte kul när jag tog fram min finaste putshyvel för att forma till stävarna på ett sätt som ger rätt känsla. Att sätta hyvelstålet i en härdat stålskruv, är inte vad man mest av allt önskar sig.

Efter sju svåra år och diverse specialverktygsletande så löst jag problemet, och har nu spackla igen hålen med en blandning av epoxi och slipdamm. Fungerade bättre än väntat att spackla på det sättet.

Spackling av förens ytterstäv



Spackling av skarv där nivåskillnaden blivit för hög på grund av rent slarv. 






All riktande grovslipning är nu klar. Gick förvånansvärt snabbt och lätt, måste jag säga. Nu ska spacklingarna slipas jag räknar med att kunna göra det med 80-papper som är den finaste slipningen som krävs innan det blir dags för förberedelserna för att lägga på glasfiberväven.

Jag är nu uppe i totalt 29 timmars byggtid och är alltmer imponerad av denna byggteknik. Det är lätt, och det går fort.

Posted by Picasa

Och så var det dags för slipningen

Det är med skräckblandad förtjusning som jag nu kommit fram till själva slipandet. Men faktiskt, följer man instruktionerna så tycks det gå mycket bra. Och skapligt snabbt, även om detta är det andra momentet att vara noggrann med. Jag är förvisso inte klar med slipningen än, men en bra bit på väg.
Om det är monotont? Döm själv:




Nu är jag uppe i 26 timmar.

Byggbeskrivningen är emellanåt mycket roligt skriven. När det handlar om hur slipningen bör gå till så argumenteras mycket för att handslipa. De slutgiltiga argumentet är att det tränar just de muskler man har som bäst nytta när man paddlar. Smart, tycker jag och drömmer mig bort till havsvikar, småländska insjöar och lägerelden i skymningen.